Dhammaramsi Centrum

Boeddhistisch Meditatie Centrum – Vipassana Traditie van Birma

De activiteiten van Dhamma Groep vinden hoofdzakelijk plaats in het Dhammaramsi centrum in Rivière, een klein dorp halverwege Namen en Dinant.

De site ligt in de Maasvallei en is uitzonderlijk : een eiland van ongeveer 6.000 m2 tussen de Burnot en het oude toevoerkanaal dat vroeger het rad van de smederij (de Marteau des Béguines) voedde. De omringende heuvels zijn bedekt met bossen.

Tegenover: beeld van de site, genomen door een drone, met rechts de molenstroom.

In het huis van de voormalige baas is op de benedenverdieping een bibliotheek ingericht, alsmede een appartement. Op de eerste verdieping zijn er vier meditatiekamers en boven is er nog een ruim zolderappartement.

Tegenover: Het “Huis van Dhammagroep” van de plaats waar vroeger het wiel stond.

De woning ligt buiten het dorp. Beoefenaars kunnen zich dus oefenen voor de loopmeditatie in de uitgestrekte tuin op door heggen afgezette paden, op het terras voor de Boeddha of in de steegjes van de moestuin, zonder gestoord te worden.

Tegenover: De permacultuurheuvels van de biologische groentetuin aan de achterkant van het pand.

Drie Boeddhabeelden werden aan het centrum geschonken door Birmese sayadaws: de eerbiedwaardige Rewata Dhamma, U Paññathami en U Ottaranyana.

Tegenover: het Boeddhabeeld dat door U Paññathami uit Maleisië is gezonden

Tegenover het “Huis van Dhammagroup” staan de voormalige industriële gebouwen:

Hierboven, van links naar rechts: de “Kapel”, de Werkplaats, het Begijnhof en de Smederij.

de “Kapel” (zo genoemd vanwege zijn grote halfronde boog) waarin de nieuwe meditatieruimte is ondergebracht, de “Werkplaats” met twee slaapzalen en een polyvalente ruimte, het “Begijnhof” waar het appartement van de monnik, de meditatieruimtes, de keuken en het kantoor zijn gevestigd. De binnenplaats is rustig en geïsoleerd van het lawaai van de hoofdweg. Rechts bevindt zich de “Smederij”, die is verbouwd tot een grote eetzaal en vijf afzonderlijke kamers op de eerste verdieping. Een turbine die groene stroom produceert, heeft het oude wiel vervangen.

Naar Dhammaramsi

Met de auto : U neemt de snelweg E411 richting Namen. U neemt uitrit 15 (LOYERS) en volgt JAMBES, NAMUR. Na Jambes volgt u LUSTIN, DAVE, DINANT gedurende 14km (Nat. 947). Opgelet, ter hoogte van de steengroeve in Lustin is er een smalle doorgang. Na Lustin rijdt u rechts de brug over, richting Profondeville. Na de brug slaat u direct linksaf, richting Dinant. U neemt de eerste straat rechts richting Bois-de Villers, Floreffe. Na een paar 100 m. buigt de weg naar links. Vertraag hier. U ziet aan de linkerkant een klein wit huisje met huisnummer 21. Direct na dit huisje rijdt u links de oprit in. U bent er.

Met de trein : Station van Lustin. Om het uur is er een trein vanuit Brussel (zie http://www.sncb.be)