Geschiedenis van de meditatie (in het Frans)

Het doel van deze cursus is om deelnemers in staat te stellen hun meditatiebeoefening te situeren in de tijd en in relatie tot andere meditatiestromingen. Wat betekent “een waarheid die de wijzen, ieder voor zich, moeten realiseren”? Kunnen we creatief zijn in onze zoektocht naar waarheid, of moeten we instructies tot op de letter volgen? Is boeddhistische meditatie fundamenteel anders dan andere soorten meditatie? Is het door de eeuwen heen geëvolueerd? Kunnen we meditatie beoefenen buiten de doctrinaire context? Dit zijn slechts enkele van de vragen die naar voren zullen komen als we meditatie in de afgelopen eeuwen proberen te begrijpen aan de hand van de tekstuele, archeologische en iconografische bronnen die tot ons zijn gekomen.

Het eerste uur bestaat uit een presentatie over één historische periode. Het tweede uur is gewijd aan een discussie met de deelnemers. De sessies zijn op afstand te volgen, behalve de eerste sessie op 20 april.

Waar? ofwel in het Dhammaramsi Meditatiecentrum, route de Floreffe 22, 5170 RIVIERE, of in het filiaal in Boitsfort, Franklin Rooseveltlaan 264, 1050 BRUSSEL (zie hieronder).

Wie met de trein komt, moet zaterdagochtend rond 9.30 uur in LUSTIN aankomen (twee haltes na Namen – zie https://www.belgiantrain.be/). Er staat een auto te wachten voor het station. Soms wordt carpooling georganiseerd.

When? In 2024: vijf sessies op zaterdagochtend van 10u tot 12u.

  • Koloniale tijden en dekolonisatie in Birma – 20 april in Rivière
  • Hedendaagse tijden: de verschillende stromingen – 25 mei in Boitsfort
  • Theravāda in Sri Lanka en mahāyāna – 22 juni bij Rivière
  • Asoka en Abhidhamma – 24 augustus in Boitsfort
  • Brāhmaṇas en samaṇas – 12 oktober bij Rivière

Kosten: 30€ voor de cyclus.

Info/inschrijving: Bruno VANDERGUCHT (brunovandergucht@dhammagroupbrussels.be)